Alles wat u moet weten over uw hottub in de winter

Bij hottub.be krijgen we regelmatig de vraag wat er nu juist moet gebeuren met de hottub als het vriest of heel lang koud blijft. Daarom hebben we hieronder een oplijsting gemaakt van de meest voorkomende vragen met hun bijhorend antwoord.

Hoe lang kan men het water ’s winters in de hottub laten?

Bij vorst mag er geen water onbewaakt/onverwarmd in het bad blijven staan, omdat de kachel en de leidingen zeer gemakkelijk kunnen bevriezen. Bij strenge vorst blijft het water na het baden enkele uren in de kachel en de leidingen staan zonder te bevriezen, wanneer het deksel op de hottub ligt. We raden aan om bij vorst de kuip na het baden leeg te laten lopen, zodra het vuur en de kooltjes in de kachel zijn gedoofd.

De hottub is bevroren – wat moet ik doen?

Wanneer de afvoerslang/kraan bevroren is, kan het bad worden geleegd door de kachel van zijn plaats te halen, waarna het water via de onderste doorvoer van de kachel kan wegstromen. Wanneer de kachel bevroren is, kan worden getracht die te ontdooien met bijv. een heteluchtblazer. Wanneer dat niet helpt, kan de kachel worden verwijderd en naar een verwarmde ruimte gebracht om te ontdooien. Steek in geen geval de kachel aan, wanneer u vermoedt dat deze bevroren is.

Hoe houd ik de kachel ongebruikt goed, bijvoorbeeld in de winter?

Aangeraden wordt de hottub te wassen, te spoelen en goed te drogen en te kijken of er na het spoelen geen water in het bad/in de afvoerleiding achterblijft. De afvoerkleppen van de hottub kunt u het best ’s winters open laten; bij modellen met een rubberen plug wordt de rubberen plug geheel verwijderd, en wanneer de hottub een kogelkraan bevat, kun u die het best half open laten staan. Zo kan water dat eventueel in het bad terechtkomt weglopen en vriezen de kleppen niet kapot. Ook het filter kunt u beter voor de winter verwijderen, goed laten leeglopen of in een verwarmde ruimte bewaren. Dek de kuip af. De kachel en het leidingwerk lopen voldoende leeg via de afvoerklep van de hottub, wanneer de hottub volgens de voorschriften is geïnstalleerd. Wanneer tussen het bad en de kachel een set verlengpijpen is geïnstalleerd, controleer dan of de kachel goed leegloopt.

Kan de hottub ’s winters ook worden gebruikt?

U kunt de hottub ’s winters normaal gebruiken, zolang u ervoor zorgt dat het water wordt verwarmd en na gebruik verwijderd. Denk er ook aan dat gemorst water tot slipgevaar kan leiden.

Kan het filter ’s winters worden gebruikt?

Aangeraden wordt het filter bij vorst binnen te bewaren om bevriezing te voorkomen.

De kachel is vochtig van binnen. Is hij stuk?

Door het temperatuurverschil tussen het koude water en de vochtige, warme lucht slaat er condens neer in de asruimte, zodat de kachel waarschijnlijk niet lek is, ook al is het vuurbed wat vochtig. Na het aansteken kan behoorlijk wat water ontstaan, maar als het waterniveau in het bad niet daalt, is er geen lekkage.

Wat is een magnesium Anode in een Kirami kachel en wat is het voordeel.

De Kirami magnesium anode geeft een de houtgestookte hottubkachel, bescherming tegen corrosie, wat chloor, zout  en verkeerd wateronderhoud kan veroorzaken. De anode dient regelmatig te worden gecontroleerd en indien nodig te worden vervangen.